nederlands   english

Nieuws

Oudste Nederlandse opera

   De Triomfeerende Min, van de Vlaams-Nederlandse componist Carolus Hacquart, is geschreven ter gelegenheid van de Vrede van Nijmegen in 1678.  Met deze vrede kwam een einde aan de oorlog waarmee de Franse zonnekoning Lodewijk XIV de Nederlandse Republiek van de kaart had willen vegen. 

   De ellende was begonnen in het Rampjaar 1672, toen een enorm Frans leger oprukte tot aan de Hollandse waterlinie, ten westen van Utrecht. Deze dreiging maakte het volk reddeloos, de regenten radeloos en het land reddeloos. Mede dankzij het optreden van de jonge stadhouder Willem III kan het tij worden gekeerd, en maakt de Vrede van Nijmegen in 1678 een einde aan de Franse agressie.

   De Triomfeerende Min staat bekend als de eerste Nederlandse opera, maar dat is wellicht iets teveel eer. Wel is dit  het allereerste zangspel uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. In de uitgave van 1680 wordt het stuk omschreven als een ‛Vredespel, gemengt met zang- en snaarenspel, vliegwerken, en balletten‛. 

   Camerata Trajectina brengt dit zangspel, compleet met kunst- en vliegwerk,  voor het voetlicht tijdens het Festival Oude Muziek. De voorstellingen vinden plaats op 28 en 29 augustus, beide dagen zowel om 20.00 uur als om 22.00 uur, in de Nicolaikerk te Utrecht.


Cast en crew:

Artistieke leiding: Louis Peter Grijp
Regie: Marc Krone
Choreografie: Andre de Jong
Tekst: Luc Panhuysen
Kostuums: Marrit van der Burgt
Techniek: Mark Heinz
Productie en organisatie: Claar Schouwenaar en Marian Beijer

Zangers:
Geluk/Ceres: Hieke Meppelink
Vrede: Elsbeth Gerritsen
Pan: Mitchell Sandler
Straatzanger/Bacchus: Nico van der Meel
Boerinnetje: Mariet Kaasschieter
Neptunus/Filis: Jasper Schweppe
Apollo: Sytse Buwalda

Acteurs:
Kupido: Simon Zwiers
Barones van Amerongen: Maike Boerdam
Mars: Bert Simhoffer
Mercurius: Stan Lambregts
Venus: Jetta Starreveld

Verder werken mee de instrumentalisten van Camerata Trajectina, enkele dansers en danseressen, en zangstudenten van het Utrechts Conservatorium.


Voor meer informatie verwijs ik u graag naar Camerata Trajectina, of naar het Festival Oude Muziek.



Datum: 17-8-2012 - 23:17u | Auteur: EG

Terug