nederlands   english

Nieuws

Een vroege Vermeer uit 1937

 

   Graag vraag ik uw aandacht voor VALS, een nieuwe muziektheatervoorstelling voor twee acteurs, twee zangeressen en een toetsenist, over de kunstbroeders Han van Meegeren en Martien Beversluis.

   Han van Meegeren (1889-1947) was de man die de kunstkenners en critici van zijn tijd te kijk zette met het duur verkopen van door hem geschilderde vervalsingen van 17e-eeuwse meesters, waaronder de Emmausgangers uit 1937, door Museum Boijmans dat jaar aangekocht als absoluut meesterwerk van Johannes Vermeer.

   Martien Beversluis (1894-1966) was dichter, NSB-er en burgemeester in oorlogstijd. Zijn eerste vrouw Nel was socialist en zat in het verzet. Zijn tweede vrouw was schrijfster van streekromans en overtuigd lid van de NSB.

   Samen maakten de kunstbroeders Han Meegeren en Martien Beversluis in 1942 een megalomaan boek (5 kilo zwaar, een halve meter hoog) getiteld Teekeningen I. De presentatie van dit boek vol dubieuze tekeningen en gedichten, aangeboden aan de Nazi-kopstukken van Nederland, vormt het uitgangspunt van deze voorstelling.

   De premiere vindt plaats in de Deventer Schouwburg op 10 oktober 2013, de geboortedatum van Van Meegeren, in zijn geboortestad Deventer.

   Daarna volgen nog voorstellingen in Amersfoort, Almelo, Steenwijk, Rijssen, Zwolle, Wageningen, Enschede, Zevenaar, Hardenberg, Bussum, Leiden, Raalte en Heerenveen. De precieze speellijst is te vinden op http://www.vals-theater.nl/speellijst

 

Cast:

Han van Meegeren: Har Smeets

Martien Beversluis: Adri Overbeeke

Nel: Elsbeth Gerritsen

Jo: Janneke Daalderop

Piano/toetsen: Henry Kelder

 

Crew:

Idee en regie: Marijke Beversluis

Tekst: Nirav Christophe en Daniela Moosmann

Muziek:Henry Kelder

Toneelbeeld: Katleen Vinck

Kostuums: Marina van der Heiden

Lichtontwerp: Dan Rapaport

Techniek: Rob Touwslager

Artistieke leiding: Marijke Beversluis

Zakelijke leiding en productie: Elke Schepers / Matching Arts

Regie assistente: Renate van Dijk

Marketing / PR: Falco Tibben / Your Theater Business.

 

   Voor meer informatie verwijs ik u graag naar www.vals-theater.nl

 


Datum: 12-10-2013 - 10:51u | Auteur: EG

Terug