nederlands   english

Recensies

(November Music 2019, www.nieuwnoten.nl, 3-11-2019 door Ben Taffijn.)

 

 

Under the Horizon door Nederlands Kamerkoor en Huang Yi

Subtiel, verstild en loepzuiver gaven zij de emotie mee aan het donkere beeld door middel van ingetogen liederen die juist daardoor aan kracht wonnen. Hun stemmen begonnen als een, waarna zij uitwaaierden in een rijk scala aan klankkleuren. (...) De warme mezzosopranen van Asa Olsson en Elsbeth Gerritsen droegen je uiteindelijk vol rust en diepte naar het einde toe. 

(Theaterkrant Carolien Verduijn, 22 september 2018)

 

 

Smit Sibinga kamermuziek: 4 sterren in het NRC

♦ Het lied Grootmoeders rust (1950), op tekst van de Javaanse dichter Noto Soeroto, klonk fijn fel en intens, en Indisch! 

Dank zij een keur aan uitvoerenden, onder wie mezzosopraan Elsbeth Gerritsen en pianist Henry Kelder, kreeg deze hommage aan Smit Sibinga een hoogstaand niveau die de componist alle eer deed.

(Kester Freriks, NRC 27-11-2018) 

 

 

Rossini Petite Messe Solennelle

♦Het Agnus Dei komt uit het diepe dal van haar ziel, onvergetelijk mooi. 

(Lidy van der Spek, Leidsch dagblad 18 november 2018)

 

Hortus Festival, liedrecital rond de roos (Schubert, Schumann, Brahms, Berlioz, Roussel, Reger, Schönberg, Hindemith, Barber ea):

♦4 sterren in het Trouw 24 juli 2017

♦De Japanse pianiste Riko Fukuda en de Nederlandse mezzosopraan Elsbeth Gerritsen lijken voor elkaar geschapen (...) Want wat een fantastisch duo, meteen al in het eerste "Maria am Rosenstrauch" van Reger. De fraaie, wendbare dynamiek, de lieflijk wiegende melodie in begeleiding en zang doen dit tweetal organisch fuseren. Beiden zijn waarachtige sfeermakers, voelen elkaar aan, proeven tekst en noten als een geurende tuil die gul wordt aangereikt. Van Schumann’s" Aus den östlichen Rosen" sprankelt de romantiek en het geluk af. Meer tragiek sluipt er in de "Sapphische Ode" van Brahms. Hier profileert zich ook de donkere klank van Elsbeth’s stem, warm en glanzend bij het plukken van een roos "am dunklen Hagen".

Zang en spel verrassen in Schönberg’s "Ghasel", een lyrische dichtvorm uit de klassiek Arabische literatuur. Met name in het laatste couplet waarin de intervallen vervreemden, de uitbarstingen verhevigen, de liefde brandt. Exotiek en verfijning in de vijf liederen van Charles Griffes onder andere naar Chinese tekst van Wang-Chang Ling. Prachtig, die donkere akkoorden onder hoog, pril lijnenspel, de oosterse intervallen, de springerige melodie, dat edele samengaan.

Het is alsof na de pauze alle remmen los gaan. Willeby’s "The Ribbon, Ring and Rose" bloeit met natuurlijke souplesse, fraaie weekheid en groots vertoon op tot weelderige drie eenheid. (...) Muziek om rozig van te worden.

(Lidy van der Spek, 22 juli 2017 Leidsch Dagblad).

 

Gerritsen bewees meteen dat ze als mezzo alles in huis heeft om deze liederen met alle emoties die erbij horen optimaal te brengen. Indrukwekkend. 

Als toegift kregen we ook nog een bloedmooi lied van Hugo Wolf, dat door Gerritsen werkelijk perfect gezongen werd. De sublieme afsluiter. 

(Holly Moors, moorsmagazine julie 2017).

 

 

David Lang: love fail

♦Silbersee geeft topuitvoering van lovefail

Waar de uitvoering van Anonymous4 twee jaar geleden wat statisch was, maakte Silbersee er een complete, indrukwekkende theaterervaring van. Vocaal en visueel muziektheater op hoog niveau. (...)

Muzikaal was de versie door vier zangeressen van Silbersee van vergelijkbaar niveau als dat van de beroemde muzikale zusters uit de VS, maar door de subtiele enscenering viel er meer te beleven voor het publiek.(..) Alle zang, door Natascha Young, Michaela Riener, Elsbeth Gerritsen en Fanny Alofs, ging uit het hoofd. Ingenieus waren de korte ademstootjes waarmee de vier hun liederen de juiste inzet gaven. Alleen een xylofoon, een trom en wat geluid op band waren de aankleding in de messcherpe, bijna hemelse klanken die vibratoloos en verbluffend trefzeker uit de kelen van de vier kwamen. (...)

(Francois van den Anker, april 2017 Operamagazine)

 

Nielsen: Maskarade

♦~~The Netherlands Radio Choir was similarly well-rehearsed, and lucidly brought the soldiers and sundry folk to life. Chorus members capably took the smaller solo parts, with mezzo-soprano Elsbeth Gerristen {sic} a creamy-voiced stand-out as the Third Girl.

(Jenny Camilleri, 21 december 2015 Bachtrack)

 

Bach: Matthäus Passion

♦Met mijn eigen koor heb ik ruim twee jaar geleden de Matthäus-Passion mogen uitvoeren. Ik heb de dingen toen anders gedaan dan gebruikelijk, bijvoorbeeld de keuze voor de tempi. Maar het moest vooral een geheel zijn. Ik hoefde geen enorme sterren te hebben, heb toen erg genoten van Fabio Trümpy, Mattijs van de Woerd, Elena Krasaki. Marc Pantus werkte mee (, hij zette een geweldige Jezus neer) en ook Arco Mandemaker en de immer ontroerende Elsbeth Gerritsen."      

(Nico van der Meel in het interview De Passie van Nico van der Meel in operamagazine, 22 maart 2014).

♦Natuurlijk maakt het Erbarme Dich, mein Gott, um meiner Zähren willen indruk. Niet alleen vanwege de schitterend gezongen tekst door de alt Elsbeth Gerritsen, maar ook door het fenomenale intro door de eerste violiste van het orkest en concertmeester, Annet Verboom.
(Ruud F. Witte, www.noipo.org 17-4-2011)

♦De solisten droegen ook in belangrijke mate bij aan een mooie, muzikaal evenwichtige uitvoering, met hoogtepunten als Mariët Kaasschieter in ‛Aus Liebe‛ en Elsbeth Gerritsen in ‛Erbarme Dich‛.
(Het Kompas, 7-4-2010)

♦Over de vrouwen was ik ook prima te spreken: de expressieve klank van alt Elsbeth Gerritsen en het kwinkelerende geluid van sopraan Gonnie van Heugten.(...)
Naast de al genoemden waren er nog meer prima solisten in de beide instrumentale koren: de beide Stehgeiger, waardoor zowel het "Erbarme Dich" als "Gebt mir meinem Jesum wieder" er echt bovenuit staken.
(Koen Edeling, Twentsche Courant Tubantia 5-4-2009)

♦Ook het "Erbarme Dich" van Elsbeth Gerritsen maakte indruk, en niet minder haar smartelijke "Ach Golgotha, unsel‛ges Golgotha", en "Sehet, Jesus", met mooie interventies van het koor.
(Ger van der Tang,  Algemeen Dagblad 30-3-2009)

♦Indrukwekkend als altijd was het duet in de aria ‛"So ist mein Jesus nun gefangen" door alt Elsbeth Gerritsen en sopraan Mariët Kaasschieter.
(Conno Bochoven, De Weekkrant 1-4-2009)

♦Alt-mezzo Elsbeth Gerritsen vertolkte haar rollen met veel gevoel. Vooral "Erbarme dich", in combinatie met de vioolsolo van Mariette Holtrop sprak sterk tot de verbeelding.
(Walter Goosens, De Maasstad maart 2008)

♦Haar "Ach nun ist mein Jesus hin" was ontroerend.
(Ger van der Tang, Algemeen Dagblad 18-03-2008)

 


Berlioz, Chopin en Liszt: liedrecital:

Elsbeth Gerritsen wist met haar krachtige en warme mezzosopraan meteen vanaf het eerste lied de zaal kippenvel te bezorgen.

Wat een stem, en wat een bereik! Schijnbaar moeiteloos werden hier moeilijke passages gezongen, maar vooral ook met veel invoelingsvermogen. Gerritsen liet pas goed zien hoe goed ze was op de momenten dat ze inhield en ingetogen zong. Het was dat de regen regelmatig op het dak van de Hortus ruiste, anders had je een speld kunnen horen vallen.

(..) Het was een mooi afgewogen, uitgebalanceerd programma, met een bijzonder mooi Wanderers Nachtlied van Liszt en Goethe als afsluiter, waarbij piano en stem een wonderbaarlijk mooie verbinding aangingen, ingetogen en werkelijk adembenemend mooi.

(Holly Moors, Moors Magazine, augustus 2011)



Brahms Alt Rapsodie:

♦De alt Elsbeth Gerritsen wist bijzonder goed raad met de inhoud van Goethe‛s tekst. Schitterend gezongen met een buitengewone bezieling en daarbij door het Apeldoorns Symfonie Orkest uitstekend begeleid.
(Apeldoornse Courant, november 2001)

 

Britten: The Little Sweep

♦Huishoudster Juffrouw Bagger (Elsbeth Gerritsen) en kindermeisje Rosa (Carolina Luppers) lieten horen dat samenzingen met zo'n goed kinderkoor echt mooi is en ook leuk kan zijn. (... ) een lange, verdiende en staande ovatie voor de uitstekend uitgevoerde opera.

(Noord Hollands Dagblad, Wim Meilof juni 2014)



Gluck Orfeo ed Euridice:

♦De prestatie van Gerritsen is boven alle kritiek verheven. Zij zong de moeilijke rol (Orfeo) met grote overtuiging en met haar fraaie timbre wist zij het publiek aan haar voeten te krijgen.
(Rinus Groot, Haarlems Dagblad juli 2006)



Harries Two Caravans:

♦Wat meteen opvalt is de gelukkige casting: alle personages lijken hun zangers op het lijf geschreven.(...) 
Sterk is ook mezzosopraan Elsbeth Gerritsen als de pragmatische Poolse opzichteres Yola.
(Margaretha Coornstra, De Stentor mei 2010)

 

Kelder: VALS:

♦Niets en niemand valt uit de toon in VALS. De muziektheatervoorstelling van THIM is zo harmonieus en vakkundig opgebouwd (...) dat je losraakt van de werkelijkheid. Net als de hoofdrolspelers, meestervervalser Han van Meegeren en dichter Martien Beversluis, beland je in een roes. Sopraan en mezzosopraan, Elsbeth Gerritsen en Janneke Daalderop, vertolken indringend de tegenstrijdige gedachten van Beversluis.          (Marion Groenewoud, De Stentor oktober 2013).


Liszt Via Crucis:

♦De semi-theatrale, aangrijpende opvoering door de zangers van Compagnie Bischoff, met pianist Ronald Brautigam, gaf extra dimensies aan deze visionaire muziek. (...)
Even expressief en muzikaal gaaf was de vocale inbreng. Romain Bischoff wist zijn solistische getrainde zangers uiterst gelijk en zuiver uit het hoofd te laten zingen.
(Christo Lelie, TROUW maart 2012)



Moessorgski: Boris Godoenov

♦Nienke Otten sprankelde in haar kleine rol als Ksenia,het zusje van Feodor, net als de voedster, Elsbeth Gerritsen.                                                                                               (Francois van den Akker, Opera Magazine, 26 april 2014)

♦Vaak is Boris Godoenov in Nederland niet te horen. Het vindingrijke arrangement, de sterke solisten en de prachtige, slim bespeelde Machine 3 zaal met zijn glazen achterwand maken het absoluut de moeite waard.                                                                                        (Joep Stapel, NRC 1 mei 2014)

♦Muzikaal is de voorstelling een genoegen. Hollands Diep engageerde veel Nederlandse zangers. De tenoren Mark Omvlee (Dimitri) en Jean-Leon Klostermann (Sjoejski), de baritons Marc Pantus (Varlaam) en Jan Douwes (Mitjoecha), de mezzosopraan Elsbeth Gerritsen (Voedster), en sopraan Nienke Otten (Ksenia) zijn allen voortreffelijk.                                                                                 (Opera Nederland, mei 2014)

 


Newski / Ockeghem Autland:

♦Viel Lob dagegen verdienen (...) vor allem die Solisten des "VocaalLAB Nederland". Unter der Leitung von Titus Engel spielten und sangen sie engagiert, gestalteten sie überzeugend die gestischen Züge, die ironischen, melodramatischen Ausdruckselemente der Klangsprache Newkis.
(Ursula Decker-Bönniger, Online Musik Magazin 2009)

♦(...) durch sechs hervorragende Solisten des VocaalLAB Nederland unter der Gesamtleitung von Titus Engel auf dem musikalisch allerhöchsten Niveau. 
(Klaus Stübler, Ruhr Nachrichten 5-10-2009)

♦Wundersam in der Wirkung allerdings der von dem VocaalLAB Nederland - Solisten und dem Vocalensemble Kassel betörend rein gesungene Kanon Ockeghems 
(Regine Müller, Rheinische Post 5-10-2009)



Respighi Il Tramonto:

♦Passend bij het tijdstip bracht mezzosopraan Elsbeth Gerritsen op grootse wijze Il Tramonto ("De Zonsondergang") van Respighi ten gehore.
(Irma Verhoeven, De Puttenaer 31-7-2008)



Xenakis/Van Parys Een Oresteia:

♦Het is dat de uitvoeringen deze week niet met een prijs beloond worden, anders hadden de drie zangeressen van VocaalLAB een pluim gekregen voor de spankracht in hun stemmen tijdens hun 'Een Oresteia'.

(Frederike Berntsen, Trouw 4-9-2013 over de reprise in de Gaudeamus Muziekweek)

♦Een Oresteia: bijzonder pakkend.
Met Asko|Schönberg als ensemble en de uitmuntende zangers van VocaalLab was de uitvoering overweldigend.
(Maarten Beirens, De Standaard, 22-2-2011)

♦Een Oresteia met vrouwelijk randje:
De zang van de drie dames doet soms aan als een Fremdkörper, met lyrische lijnen en samenklanken die affiniteit met de muziek van rond de vorige eeuwwisseling suggereren.
(Frits van der Waa, Volkskrant 26-2-2011)

♦Vrouw krijgt stem in Oresteia:
Regisseuse Caroline Petrick gaf meer ruimte aan de belangrijkste vrouwenrol, Klytaimnestra. In enkele toegevoegde scenes krijgt zij van componiste Annelies Van Parys een veel lyrischere muzikale invulling. 
Het feministisch waagstuk pakt goed uit als Klytaimnestra zich rechtvaardigt nadat ze haar man heeft vermoord, die immers hun dochtertje had geofferd. Alsof zich even een levend mens losmaakt uit een marmeren beeld.(...)
Daarbij helpt de voortreffelijke uitvoering.
(Jochem Valkenburg, NRC Handelsblad, 21-1-2011)



Visman De Roep van de Kinkhoorn:

♦Zo is de zang van de sopranen Hanneke van Dijk en Elsbeth Gerritsen, die de vissersvader als twee Syrenen vol bloemenslingers verleiden op een tropische eiland, haast hypnotiserend. Het is een warm muzikaal bad dat de oren van jong en oud warm doet lopen voor operamuziek.
(Anita Twaalfhoven, Trouw 18-12-2003)



Vivaldi Gloria:

♦Uitstekende uitvoering met een paar  fraaie solo‛s van (sopraan) Esther Putter en (alt-mezzo) Elsbeth Gerritsen.
(Wim Meilof, Noord Hollands Dagblad 14-11- 2011)

♦De soli van sopraan en mezzosopraan gaven dit ‛Gloria‛ zijn roerende momenten
(Regina Arbouw, Noord Hollands Dagblad 21-11-2011)



Alvear Colorful Penis:

♦Dazu huschen die Sänger (phänomenal singend, tanzend, springend) als Minichor oder als Individuen durch die Stuhlreihen, verfangen sich im Gelände (...)
Nach dieser Naturoper in einem Traum-Raum ist man nach einer guten Stunde seltsam beglückt und überrascht, wie stimmig und überzeugend eine Musiktheateruraufführung sein kann, wenn sie so aufrichtig, humorvoll und hochprofessionell daherkommt, wie "Colorful Penis".
(Alexander Keuk, Dresdner Neueste Nachrichten oktober 2008)

♦(...) drei knapp bekleidete Frauenfiguren aus der prachtvollen holländischen Sängertruppe VocaalLAB, die sirenenartig mit lockenden Soprantönen den Mann umgarnen
(Jörg Königsdorf, Süddeutsche Zeitung, 8-10-2008)




Met QUINK:

 Now they’ve got competition from Dutch vocal quartet Quink – a group whose relationship with English repertoire is both long and strong. Not a hint of accent blots enunciation – by turns percussive (Bridge’s ‘The Bee’) and sensuously blurred (Moeran ‘The River-God’s Song’) – that rivals the group’s tuning for precision. The blend is that of singers who have worked together for decades: even, balanced, finding all the light and shade these unashamedly sentimental settings need to flourish.

Performances are excellent throughout.

(Alexandra Coghlan, Gramophone 2016)

 


♦But it was the alto, Elsbeth Gerritsen, who surprised me the most. She provided understated support throughout the program but stepped full into the limelight during her solos in the Vaughan Williams piece Alister McAlpines Lament. I wanted to hear more of her during the polyphonic pieces, knowing that she had such a strong and rich sound. 
(...) It was a treat for Kansas City to savor the group‛s elegant sounds.
(Megan Browne Helm, kcmetropolis.org 10 februari 2010)



♦The singers showed impressive understanding of one another‛s tone colours and demonstrated superior ensemble work.
(The Straits Times, 5-12-2006)


♦The British School, Colombo, with the support of The Embassy of the Kingdom of the Netherlands gave the Sri Lankan audience to experience an evening with Quink, filled with an array of music with expert vocal techniques. (...)
The five voices of the singers blended well, creating a harmonious atmosphere in the minds of the listeners. 
It was an evening of rich, emotional music and a new experience to the Lankan audience. 
(Ruwini Jayawardana, Daily News december 2006)



♦In these four songs, we had opportunity to hear each of the five singers take solo turns, as the composer assigned the melody to the various voice parts. Not only do the five singers sound wonderful in ensemble, but each has an expressive and distinctive character in their solo singing.
(David Hendricksen, Greeneville Sun februari 2007)



♦Niet voor niets geniet Quink internationaal een bijzondere reputatie. De groep is samengesteld uit vijf karaktervolle stemmen die samen in staat zijn een magistraal geluid te produceren. Daarmee doen ze er alles aan om a-capella muziek uit de afgelopen zes eeuwen springlevend voor het voetlicht te brengen. Met succes. 
(...) Maar het zijn vooral de muzikale kwaliteiten van de vijf die ervoor zorgen dat je ademloos zit te luisteren. Elk lied krijgt zijn eigen behandeling zodat Quink alle aanwezige talenten enthousiast kan botvieren.
(Martin Harmens, De Gelderlander 27-02-2007)

 

♦ cd Music, When Soft Voices Die


Now they've got competition from Dutch vocal quartet Quink- a group whose relationship with English repertoire is both long and strong.

Not a hint of accent blots enunciation - by turns percussive (Bridge's The Bee) and sensuously blurred (Moeran The RiverGod's Song) - that rivals the group's tuning for precision. The blend is that of singers who have worked together for decades: even, balanced, finding all the light and shade these unashamedly sentimental settings need to flourish.

(Gramophone, Alexandra Coghlan januari 2016)

 



CD RECENSIES

 

Vrede van Utrecht met Camerata Trajectina:

♦Aan het slot is er zelfs nog wat cabaratesk vermaak over de Utrechtse meisjes van plezier die de diplomatieke onderhandelaars uit tal van landen afleiding bezorgen. (...) Het vermakelijke lied De verbeterde meysjes neering verhaalt in plat Utrechts over "muyltjes root, borstjes bloot".  Animerende geschiedenisles.

(NRC Kasper Jansen 18-7-2013)

♦De vierendertig stukken worden door Camerata Trajectina levendig uitgevoerd en het Nederlands is altijd verstaanbaar. (...)

Curieus is het laatste lied op de cd, De verbeterde meysjes neering, een duet van twee Utrechtse prostituees die verzuchten dat ze het werk tijdens de vredesonderhandelingen niet aan kunnen en hulptroepen laten aanrukken uit andere steden. Ach ja, what 's new?

(Tijdschrift Oude Muziek MB III 2013)

 



Cats Klagende Maegdhen met Camerata Trajectina: 




♦Uitvoering en uitleg zijn wederom voorbeeldig.
(Trouw, 24-1-2009)

♦De uitvoeringen door Camerata Trajectina zijn, zoals te doen gebruikelijk, kostelijk.
(Codaex, najaar 2008)

♦Zoals altijd weet Camerata Trajectina precies de gulden middenweg te vinden tussen luim en ernst..
(Klassieke Zaken, oktober 2008)

 



Duruflé Requiem



♦Voor mij vormde de fijnzinnige begeleiding van celliste Mariëlle Rijkaart bij de prachtige zang van Elsbeth Gerritsen in het Pie Jesu, een hoogtepunt van de CD.
(Herman Schimmel, Vocaal Magazine september/oktober 2011)


♦Juist de souplesse van het gregoriaans en de kleuren van de oude kerktoonsoorten geven dit Requiem een uitstraling die als heel authentiek en integer overkomt. Zo is het Pie Jesu niet meer dan een enkele spanningsboog. Mezzosopraan Elsbeth Gerritsen en organist Hayo Boerema laten echter mooi horen hoe effectief deze spanningsboog is; Duruflé was hier beslist dramatischer dan Fauré.
(Hans Jacobi, Muziekweb augustus 2011) 
 




Schmelzer Stärcke der Lieb‛:




♦Interprétation marquante de l‛ensemble néerlandais Il Concerto Barocco, sur instruments d‛époque, accompagnant les belles voix des solistes tels que l‛altiste Elsbeth Gerritsen ou bien la basse Hans Scholing.
(Clic Musique! 29-2-2008) 

 


Vazquez Gentil Señora Mia met QUINK:

♦(..) That is also due to the fine singing of the ensemble. Every voice is perfectly suited to this music, and they blend wonderfully. The lines are beautifully shaped and thanks to the great transparency of sound every one of them can be heard. Add to that a perfect intonation and delivery and one can conclude that this disc is a little gem. I can't think of a better case for Vazquez' oeuvre.

(www.musicweb-international.com Johan van Veen, feb.2014: Recording of the Month)



A un Niño llorando met QUINK:




♦This historically accurate, vivid collection of Christmas songs ranges from the Renaissance to modern times and is sung (and recorded) exquisitely. Well known in Europe this ensemble is not so well known in the US and we hope that they will tour here more often. Their singing and arrangements are topnotch and this recording belongs in everybody ‛s Holiday collection.
(www.singers.com) 


♦De vijf vocalisten van Quink maken hun reputatie meer dan waar. De samenzang is over de gehele linie in balans en zorgvuldig afgewerkt. Hun verfijnde dictie zorgt ervoor dat het tekstboekje overbodig wordt want alles is bijna letterlijk te verstaan. Samengevat: dit jaar wat meer Quink en iets minder kalkoen. " Have yourself a merry little Christmas"!
(Frans Jansen, Klassieke Zaken november 2008). 


♦Heel jammer dat deze woorden u pas na de feestdagen bereiken want op deze cd valt veel te genieten in repertoire dat nu eens interessanter is dan op menige obligate kerstspecial vaak wordt opgenomen. Maar volgend jaar wordt het ongetwijfeld wéér Kerstmis en kunt u bij de boom gelukzalig luisteren naar de superieure ensemblezang van - hoog naar laag - Marjon Strijk, Mariëtte Oelderik, Elsbeth Gerritsen, Harry van Berne en Kees Jan de Koning. Geacheveerd soepel, gespitst op elke nuance van elk muzikaal idioom, zonder te vervallen in kunstjes en maniertjes. (...) En altijd stijlzuiver, van de oudste religieuze muziek tot de sophisticated close harmony van vandaag.
Een heel nadrukkelijke aanrader.
(Frits Ham, Luister februari 2009). 








                                                                                                                                 Top


Laatst bijgewerkt: 20-11-2020 12:41