nederlands   english

Nieuws

De Schumanns in Rotterdam

De betovergrootvader van altvioliste Elisabeth Smalt was een Rotterdamse concertorganisator. Hij correspondeerde met Robert en Clara Schumann, en nodigde Clara Schumann uit om op 9 december 1853 een concert in Rotterdam te geven. Dit werd een intieme SoireĆ© Musicale, waarin Clara zelf de pianoforte bespeelde in het pianokwintet van Robert, haar eigen Variationen opus 20, en enkele liederen van Mendelssohn en Verhulst samen met de zangeres Mevrouw Offermans van Hove.

Dit prachtige programma zal op 30 mei opnieuw in Rotterdam te horen zijn, in de Kleine Zaal van De Doelen door ensemble Eruditio Musicale:
Riko Fukuda - pianoforte
Helena Winkelman en Franc Polman - viool 
Elisabeth Smalt - altviool
Jan Insinger - cello
en Elsbeth Gerritsen - mezzosopraan.

Musicoloog Clemens Romijn zal vertellen over het reizende leven van Clara Schumann, en Elisabeth Smalt zal haar vondst van de brieven toelichten, die in de foyer van De Doelen tijdelijk tentoongesteld worden.

Na het concert is de presentatie van het boek Enthusiasmus und Fackelzug: Robert und Clara Schumann in den Niederlanden, een uitgave van de Robert Schumann-Gesellschaft, over de briefwisseling tussen de heer Smalt en de Schumanns.

Aanvang concert: 14.00 uur
De Doelen, Kleine Zaal, Rotterdam

Voor informatie en kaarten: www.dedoelen.nl



Datum: 29-5-2010 - 18:54u | Auteur: EG

Terug