nederlands   english

Nieuws

Huddersfield Music Festival

Volgende week vertrek ik voor een paar dagen naar Engeland voor het Huddersfield Contemporary Music Festival. Uitgevoerd gaat worden Prana, een compositie van Peter Adriaanszn uit 2007, geschreven voor vier slagwerkers (Slagwerkgroep Den Haag), drie electrische gitaren (Catch), en vier zangeressen (VocaalLAB).
De titel Prana is een begrip uit het Sanskriet, dat staat voor levensadem, levensstroom. In het verlengde daarvan is "pranayama" een boeddhistische ademhalingsoefening die tot doel heeft om de adem, en daarmee de tijd zelf, stil te zetten, en de levenskracht te verlengen. 
Het is geen makkelijk stuk om uit te voeren: mijn voorgangster is twee keer flauwgevallen tijdens het uitvoeren van Prana! De lang aangehouden tonen, die moeten klinken als lappen onverstoorbaar geluid, in combinatie met de frictie die wordt gecreĆ«erd door het geluid van de drie gitaren die laag gestemd zijn (A = 438Hz), en de vier zangeressen die met hulp van een A= 442Hz stemvork, hoog moeten intoneren zorgen voor opwindende klanken. Maar aan de andere kant kan dit alles er ook voor zorgen dat er vreemde geluidsgolven rond gaan zingen in je hoofd, waardoor je je evenwicht lijkt te verliezen, zoals ik tijdens de repetities al aan den lijve heb ondervonden.


Datum: 24-11-2008 - 14:54u | Auteur: EG

Terug